Zrak u stanu je zagađeniji više nego u prometnoj ulici?

Zrak u stanu je zagađeniji više nego u prometnoj ulici?

Da, nažalost je tako. Zrak u prometnoj gradskoj ulici može biti čišći od zraka u stanu. Ako u sobi postajete umorni, pospani i bez koncentracije, kriv je loš zrak. Razlozi za to su loša kvaliteta zraka u prostoru u kojem se nalazite i nedostatak negativnih iona, pa ih moramo umjetno dodavati.  Zrak u zatvorenom prostoru, koji većina nas udiše mnogo češće nego vanjski zrak, od primarne je važnosti za naše zdravlje. No rijetko se zapitamo kakva je kvaliteta zraka koji udišemo.

 Kvaliteta zraka u životnom okruženju

zrak u stanu ionizator

Na kvalitetu zraka u stanu utječe stanje vanjskog zraka i unutarnji faktori. Zagađivači, zajedno sa svježim vanjskim zrakom, ulaze u zatvoreni prostor ne samo ventilacijom, već i kod same izgradnje zgrade (osim u pasivnim konstrukcijama). Osim toga, u našim domovima nastaju mnogi zagađivači zbog tvari koje proizvode uređaji, plastika, namještaj, lakovi, sprejevi, umjetni mirisi, kemikalije iz deterdženata, kao i bakterije, virusi, plijesni, prašina, grinje i drugi alergeni.

Stoga zagađenje u zatvorenim prostorima može biti puno gore nego na prometnim gradskim ulicama gdje su glavni izvor zagađenja kancerogene čestice prašine iz prometa, ostaci čađe, krutih goriva i industrijske proizvodnje.

Posljedice udisanja lošeg zraka

Istraživanja Instituta za javno zdravstvo pokazuju da su najveći krivci za astmu promet i povezani ispušni plinovi, posebno najizloženiji stanovnici u traci od 75 metara uz cestu. Izračunali su da više od 10 000 djece i adolescenata živi na takvim mjestima, a rizik od astme čak je 50 posto veći od onih koji žive 300 metara od prometne ceste. Svake godine 250 djece dobije astmu od života uz ceste. Negativni ioni su i jedini koji mogu ukloniti submikronske čestice karcinogene čađe i ispušnih plinova iz zraka u domovima (filtri to ne mogu), koje cijelo vrijeme udišemo i akumuliramo u plućima, pa porast plućnih bolesti raste u posljednjih nekoliko godina.

Zagađeni zrak u stanu, osim što štetno djeluje na rad pluća i srca, može negativno utjecati i na naš mozak. Rezultat je studije koju je objavila skupina britanskih istraživača u jednoj od tamošnjih publikacija. Rezultati njihove desetomjesečne studije provedene s miševima u više ili manje zagađenom okolišu pokazuju da kontaminirani zrak može utjecati na zdravlje glodavaca. Kod miševa koji su bili izloženi zagađenom zraku šest ili više sati dnevno, upala je pronađena u dijelu hipokampusa mozga u kojem se nalaze memorijske funkcije. Otkrili su da miševi koji žive u zagađenom zraku razvijaju poremećaje pamćenja i učenja, uznemirenost, pa čak i depresiju. Na temelju nalaza, znanstvenici će pokušati pouzdano dokazati da čak i ljudi koji žive u zagađenom okruženju imaju iste simptome.

Rješenje

Kako možemo poboljšati kvalitetu zraka u stanu? Jednostavno: u sobu stavimo ionizator zraka, koji će istovremeno obavljati dva zadatka dovodeći u sobu negativne ione:

  1. Nadoknadit će nedostatak iona koji su karakteristični za zatvorene prostore – u planinama, u blizini slapova, u šumama itd. naime, koncentracije negativnih iona kreću se između 2000 i 4000 iona po kubičnom centimetru, dok u urbanim sredinama koncentracija iona pada na 30 negativnih i 30 pozitivnih iona na kubični centimetar. Trendovi energetske učinkovitosti diktiraju bolje brtvljenje prozora i drugih otvora; Kao rezultat toga, manje svježeg zraka prolazi u unutrašnjost i samim tim zrak postaje zagađeniji. Jedini način da se to spriječi je ionizacijom – dodavanjem negativnih iona.
  2. Pročišćavanje zraka – uklanja čvrste čestice iz zraka poput cigarete, dima, prašine, čađe, industrijskih zagađivača, polena, smoga itd. Uklanjanje tako čvrstih čestica odvija se na način da se negativni ioni vežu za njih, a zatim te vezane čestice padnu na tlo, odakle se više ne mogu podići u zrak. Na ovaj način korisnik ionizatora siguran je od udisanja ovih čestica.
čisti zrak u stanu pomoću ionizatora

Pažnja: ozon!

Međutim, ionizator mora biti kvalitetan i ne smije proizvoditi štetni ozon, jer to oštećuje naše dišne ​​puteve i stvara lošiji zrak u stanu. Čak je i mala količina ozona dugoročno štetna, jer se ozon akumulira u sobi i može premašiti preporučene vrijednosti. Ozon nastaje kada ionizator koristi plazma membrane, (gdje struja skače između dva pola, što ilustrira munje) metalne iglice za proizvodnju negativnih iona i ostali metalni elementi. Naime, metal reagira s vlagom u zraku, a ozon se počinje stvarati iz kisikovih iona. Jedini element iz kojeg se ne stvara ozon su zlato i ugljik.

Zbog toga IONEX zraka ionizator koristi posebno dizajniranu patentiranu četkicu od ugljika, plod slovenskog razvoja, koja je u potpunosti sigurna za uporabu i nikada ne proizvodi štetni ozon u svom dugom vijeku.

U članku objavljenom na Danu na Planet TV, gđa. Lorena Leonardos objašnjava kako poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom i na taj način ćemo postići da udišemo čist, svjež zrak obogaćen negativnim ionima. Pogledajte isječak u nastavku.

Letak IONEX Ionizatori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*