Razlika između ionizatora i pročišćivača zraka s HEPA filtrima

Razlika između ionizatora i pročišćivača zraka s HEPA filtrima

Ionizatori i pročišćivači zraka s HEPA filtrima dva su vrlo česta rješenja za čišćenje zraka u zatvorenom. Oba su napravljena s ciljem poboljšanja kvalitete zraka, ali to postižu na vrlo različite načine. Ne znate koja je razlika između njih? Nema problema; u ovom ćemo postu objasniti pozitivne i negativne strane oba i objasniti vam 😊 sve potrebne informacije kako bismo saznali koji je uređaj optimalan za vas, vašu obitelj i životni prostor.

Ionizatori zraka

Ionizatori zraka oslobađaju ogromnu količinu negativno nabijenih iona u zrak. Ti se ioni zatim vežu za pozitivno nabijene onečišćivače zraka. U tom procesu novonastala ukupna masa postaje preteška da bi ostala u zraku. Kao rezultat toga, gravitacija je vuče na zemlju, odakle se više ne može dizati u zrak i ući u naše tijelo. Ta ukupna masa negativnih i pozitivnih iona s vremenom također postaje dovoljno velika da se već može vidjeti golim okom.

DJELOVANJE IONIZATORA

Negativni ioni su inače prilično česti na ovom svijetu. Većinu ih pronalazimo u prirodi i oni su razlog zašto se tako dobro osjećamo u šetnjama i posjetima prirodi. Negativni ioni imaju mnogo pozitivnih učinaka na ljude, uključujući smanjenje histamina (prirodno), poboljšanje funkcije štitnjače, snižavanje krvnog tlaka, smanjenje hormona stresa i poboljšanje cjelokupnog funkcioniranja imunološkog sustava. Što se tiče broja negativnih iona – najveća koncentracija nalazi se u blizini slapova i četinarskih šuma, a najmanja u stanovima i automobilima. Koncentracija negativnih iona mjeri se u kubnim centimetrima u sekundi (cm3 / s). U donjem grafikonu prikupili smo podatke o prosječnoj koncentraciji negativnih iona prema tipu okoliša.

Broj negativnih iona u odnosu na okoliš

OKOLIŠBROJ NEGATIVNIH IONA
Slapovi10.000-100.000
Planine4.000
Šume2.000
Urbano područje200-300
Za vrijeme oluje2.500
Prije oluje800
Industrijska područja90-100
Uredi, domovi20-50
Vozila5

Zašto odabrati ionizator zraka

Iako cijeli postupak čišćenja zraka ionima na prvi dojam zvuči složeno, u praksi je vrlo jednostavan. Budući da ionizatori ne koriste filtere ili motore, oni su posljedično vrlo tihi. To ih čini više nego pogodnima za spavaću sobu ili bilo koju sobu u kojoj trebamo tišinu.
Učinkovitost ionizatora u čišćenju zraka je nenadmašna, jer uklanja i najmanje štetne mikroskopske čestice veličine 0,001 mikrometara. To uključuje (između ostalih) bakterije, plijesan, viruse, prašinu, dim i alergene. Od svih glavnih vrsta pročišćivača zraka (HEPA filtri, ugljični filtri, ozonatori, ionizatori), ionizatori su najopsežnije rješenje za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom.

Ionizatori zraka ujedno su i najisplativiji od svih vrsta pročišćivača zraka. Ovo je kombinacija nekoliko čimbenika:
• Vrlo niska potrošnja energije
• Ne postoje filtri ili drugi dijelovi koje bi trebalo zamijeniti. To predstavlja veliku uštedu u usporedbi s promjenom filtara, posebno dugoročno.
• Dugi vijek trajanja – ionizatori zraka obično imaju najmanje 10 godina radnog vijeka.

Nedostaci ionizatora zraka

Iako ionizatori zraka imaju mnogo sjajnih pogodnosti, nisu bez nedostataka. Najveći nedostatak velike većine ionizatora zraka je taj što oni proizvode ozon. Ozon je sjajan kada je u atmosferi iznad nas, jer nas štiti od štetnih UV zraka. Ali kada je u našoj blizini, ozon, među ostalim negativnim učincima, postaje vrlo štetan jer iritira naša pluća.
Drugi nedostatak je taj što su uglavnom ograničeni na manje prostore. To znači da je jedna jedinica vrlo učinkovita u sobi ili manjem stanu, ali ne i na velikim otvorenim prostorima, poput skladišta ili velike kuće. U takvim će vam slučajevima trebati više jedinica da biste učinkovito pokrili cijelo područje.

HEPA filtri

Hepa filtri čiste zrak usisavajući ga uz pomoć snažnog ventilatora. Zrak zatim putuje kroz uređaj kroz njegov složeni sustav filtracije. HEPA sredstva za čišćenje koriste staklo-plastiku za hvatanje velikih čestica (onečišćenja) poput plijesni, prašine i drugih alergena dok čisti zrak prolazi. Ovaj postupak zarobljava onečišćenja u filtru, koja se moraju svako malo mijenjati. Minimalna veličina čestica koju HEPA filtar može očistiti je 0,3 mikrona. Sve što je ispod veličine 0,3 mikrometara, međutim, prolazi uglavnom kroz filtar i u njega se ne zarobi.


Pročišćivači zraka s HEPA filtrima često dolaze u kombinaciji s drugim vrstama filtara. Klasična kombinacija je pred filter + HEPA filter + ugljični filtar. Pred filter zarobljava najveće čestice, poput npr. praha. HEPA filtar vrši glavno čišćenje, a ugljični filtar posebno je napravljen protiv mirisa i kemijskih spojeva.

Neki HEPA filtri opremljeni su antimikrobnim premazima, što sprječava nakupljanje plijesni u filtru – inače bi postao pravo leglo bakterija, koje bi dodatno kontaminirale vaš dom.


HEPA pročišćivači zraka od ugljika pomažu i u filtriranju manjih onečišćenja poput dima i drugih mirisa. Kao što možete zamisliti, pročišćivači zraka s HEPA filtrima vrlo su učinkoviti, jer se sav zrak koji ulazi u njih čisti. Oni su također učinkoviti u uklanjanju određenih bakterija i alergena (pelud, prašina, plijesan).


U ovom trenutku, međutim, željeli bismo samo naglasiti da nisu svi HEPA filtri jednako učinkoviti. Ovisno o učinkovitosti uklanjanja štetnih čestica manjih od 0,3 mikrometara, poznajemo različite klase kvalitete HEPA filtara. Ti su razredi:
• E10 – uklanja 85% čestica ispod 0,3 mikrona
• E11 – uklanja 95% čestica ispod 0,3 mikrona
• E12 – uklanja 99,5% čestica ispod 0,3 mikrona
• H13 – uklanja 99,97% čestica ispod 0,3 mikrona
• H14 – uklanja 99,975% čestica ispod 0,3 mikrona

S HEPA filtrima ovim podacima treba posvetiti veliku pažnju. Ako nije, velika je vjerojatnost da filtar nije baš najbolje klase kvalitete. Svi kvalitetni pročistači zraka imaju HEPA filtre klase H13.

Nedostaci HEPA filtera

Jedan od velikih nedostataka je taj što HEPA filtri mogu sadržavati bakterije i plijesan ako nisu opremljeni antimikrobnim premazom. Bez toga imamo dodatnu osnovu za daljnje onečišćujuće tvari.


Također ne mogu učinkovito filtrirati onečišćenja ispod 0,3 mikrona, koja uključuju viruse i dimove. To se može eliminirati integriranjem ugljičnog i mikrobnog filtra, ali ova nadogradnja očita je u cijeni.


Također je važno napomenuti da održavanje pročišćivača zraka s HEPA filterom također može biti skupo. Potrebno je zamijeniti filtere i do dva puta godišnje. Potrošnja energije također je mnogo veća u usporedbi s ionizatorima – tipični HEPA filtar srednjeg opsega ima potrošnju od oko 40w, dok mnogi ionizatori imaju 5-10x manju potrošnju.

Usporedba prednosti i nedostataka

Zaključno, donja tablica navodi glavne prednosti i nedostatke oba uređaja kako bi se dobila transparentnija slika oba uređaja.

Ionizator zraka

PREDNOSTISLABOSTI
➤ Najučinkovitiji tip pročišćivača zraka. Uklanja i najmanje štetne čestice.➤ Trebamo više od 1 jedinice za velike urede i prostore
➤ Tihi rad➤ Tijekom rada proizvodi štetni ozon
➤ Negativni ioni također su vrlo dobri za naše zdravlje jer uklanjaju alergije, astmu i visoki krvni tlak
➤ Financijska ušteda jer aparat ne koristi filtere ili druge dijelove potrebnih zamjena  

HEPA filtri

PREDNOSTISLABOSTI
➤ U prosjeku očiste 85% svih onečišćenja zraka, a najsnažniji sustavi i do 98% (veličine 0,3 mikrometra i veće)➤ Potrebna zamjena filtara do 2x godišnje, što predstavlja visoki dodatni trošak
➤ Može spriječiti simptome alergije i astme➤ Velika potrošnja energije  
➤ Antimikrobna prevlaka sprječava stvaranje bakterija➤ Neki HEPA filtri nemaju antimikrobnu prevlaku -> rast bakterija
➤ Uobičajeno nije tih
➤ Ne mogu ukloniti najmanje štetne čestice (koje su ujedno i najopasnije) jer mogu proći kroz filtere

Prednost IONEX ionizatora u odnosu na ostale ionizatore – ugljična četkica

Ugljična četkica za ionizatore IONEX eliminira glavni nedostatak ionizatora, naime ne proizvodi štetni ozon tijekom svog rada. Slijedom toga, to znači da nemamo ograničenja u blizini udisanja iona, jer se to može izravno učiniti s ionizatorom.
Kolika je dodana vrijednost udisanja negativnih iona? Nekoliko smo stvari o tome već spomenuli na početku ovog članka. Glavna vrijednost je da negativni ioni imaju čitav niz pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo. Zbog snižavanja histamina, posebno su dobro rješenje i za alergičare i za astmatičare.
Više o prednostima IONEX ionizatora i ugljične četkice možete pročitati klikom ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*